0
DUYU BÜTÜNLEME Söke Arden Özel Eğim ve Rehabilitasyon Merkezi olarak; duyu bütünleme terapisi odaları ya da çok yönlü uyaran içeren ortamların amacı, bireylere kendi duyusal sistemlerini uyarma, geliştirme ve dengeleme fırsatını sunmaktır. Hollanda'da Hulsegge ve Verheul, "rahatlama” odaları düşüncesini geliştirmiş olan Clark'tan etkilenerek duyu bütünleme terapisi odası kavramını geliştirmişlerdir. Duyu bütünleme terapisi odaları ya da duyusal uyaran içeren ortamlar birbirinden…
0
Eğitimci engelli çocuklarla çalışırken yönergeleri açık ve net vermeli, kuralı çalışmanın başında açık dille anlatmalıdır. Örneğin; bir dans çalışmasına başlamadan önce “Şimdi size bir parça dinleteceğim, istediğiniz gibi dans edebilirsiniz. Ben davula vurduğum zaman herkes hiç hareket etmeden duracak, sonra müzik başlayınca devam edecek, davula yine vurduğum zaman yine duracaksınız.” şeklinde onlardan ne istendiğini açıkça anlatmalıdır. Çocukların anlamadığı düşünülürse, yönergeler…
0
Özellikle günlük yaşantıları içindeki sosyal becerileri konusunda güçlük çeken zihinsel engelli çocuklar, iç dünyalarını ifade etmede görsel sanatlar dersini bir araç olarak kullanabilmektedirler. Zihinsel engellilerin de toplumun bir üyesi olarak diğer sağlıklıbireyler gibi eğitime muhtaç oldukları, fırsat verildiğinde kendilerinigeliştirerek faydalı olabilecekleri gerçeği hiçbir zaman unutulmamalıdır. Bu çocukların hayata kazandırılması, kendilerini geliştirmeleri ve gerçekleştirmeleri için özür ve özelliklerine uygun ortamlarda eğitim…
0
Özel eğitime gereksinimi olan çocuklar da normal gelişim gösteren çocuklar gibi gerçek hayatı model alarak bunu oyunlarını yansıtmaktadırlar. Özel eğitime gereksinimi olan çocukların oyunu birçok yönden , zeka yaşı kendisine benzer olan, kendisinden daha küçük yaştaki çocukların oyununa benzemekte , ancak daha yavaş bir hızla bu modeli takip etmektedir. Oyun, yaşamın her devresinde var olan bir etkinlik olmakla birlikte, özellikle…
0
Özel eğitimde ORFF yöntemi, basit hareketlerle, çeşitli müzik aletleri kullanılarak çocukların doğaçlama yolu ile sesler oluşturmasını ya da basit birkaç cümlelik şarkılara ritimle katılmasını sağlar. Bu çalışmalarla, engelli çocuklar başarma duygusunu tadar ve çocukların kendilerine olan öz güvenleri artar. Dolayısıyla ORFF yöntemi, zihinsel vefiziksel engelli çocuklara daha kolay adapte edilebilmektedir. Çocukların dans için müzik yaratması, müziğe eşlik etmesi vücutlarının kontrolünü…
0
Spor etkinlikleri ve hareketli çalışmalar, çocuğu doğal olarak sosyal bir ortama dahil edecektir. Bu yönüyle ilk olarak çocuğun sosyalleşmesine katkı sağlayacağı açıktır. Sportif faaliyetlerin etkisiyle çocuklardaki kaynaşma ve yakınlaşma, birlikte çalışma, sıralı veya karışık olarak yahut karşılıklı olarak gerçekleştirecekleri etkinlikler ve oyunlar, hem eğlenerek öğrenmelerinde hem yaşantılara katılma noktasında oldukça önemlidir. Çocuk, bu etkinlikler sırasında başarılar elde ettikçe ve takdir…